SZÁJSEBÉSZET

Implantátumok


Az implantátumok titániumból készült mesterséges foggyökerek, melyeket a fogorvos szájsebészeti eljárással a csontba helyez. Az implantátumok a szükséges gyógyulási idő alatt tökéletesen beágyazódnak a csontba, és alkalmasak koronák, hidak, illetve protézisek biztonságos megtartására. Általában a páciensek nem is érzik a különbséget a természetes fogaik és az implantátumok között.

Az implantátumok alkalmazása különösen előnyös az alábbi esetekben:

egy fog hiánya, mivel ilyenkor egy fog pótlásához nem kell lecsiszolnunk a két egészséges szomszédos fogat híd készítéséhez, hanem egy implantátumot beültetünk, majd erre koronát ragasztunk;
sorvégi foghiány(ok) – ebben az esetben hátsó pillérfog hiányában nem tudunk rögzített pótlást, hidat készteni. Implantátum(ok) beültetésével elvégezhető a rögzített pótlás elkészítése.
teljes foghiány esetén, ha a páciensnek egy foga sincs; ilyen esetekben implantátumokra épített körhíd készül.

A régen eltávolított, vagy fogágybetegség miatt elveszített fogak helyén gyakran előfordul, hogy a behelyezendő implantátumhoz nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont. Ilyenkor a hiányzó részt korszerű eljárások segítségével nem csak pótolni lehet, de a későbbi fogpótlás hosszú távú stabil alátámasztása érdekében szükséges is.

Az általunk használt implantátumok:
– SGS
– Nobel Biocare

A beavatkozás után előfordulhat, hogy az arc feldagad, ilyenkor hűtő borogatást, jegelést javaslunk. Nagyon fontos a fokozott szájhigiéné fenntartása: még a szokásosnál is többet mossunk fogat. Munkatársaink részletes írásos anyagot adnak az utókezelés részleteivel kapcsolatban. Egy hét után varratszedésre és kontrollvizsgálatra hívjuk vissza pácienseinket – mely csakúgy, mint rendelőnkben az összes többi fogászati ellenőrzés, illetve konzultáció – ingyenes.

Sok éves tapasztalat és pacienseink elégedett visszajelzései igazolják a fogbeültetések és ráépítések hosszú távú sikerességét.

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak számos problémát okozhatnak; előfordul, hogy nincs elegendő hely ahhoz hogy teljesen kinőjenek, így az íny alatt maradva gyakori gyulladást okoznak. Előtörhetnek nem tökéletesen is, talán nem is érintkeznek az előttük álló fogakkal, a köztük lévő hézagot pedig nehéz tisztítani. Más esetekben nem a megfelelő irányba nőnek, hanem előre, így a többi fogat nyomják, tolják össze.

Amennyiben a fenti problémák valamelyike jelentkezik, a bölcsességfog eltávolítását javasoljuk a többi fog védelme, illetve a panaszok megszüntetése érdekében. A beavatkozás előtt panoráma röntgent készítünk, hogy a fog helyzetét tökéletesen meg tudjuk határozni. A bölcsességfog eltávolítása általában szájsebészeti módszerekkel helyi érzéstelenítésben történik, és nem jár fájdalommal vagy jelentős kellemetlenséggel.

A beavatkozás után előfordulhat, hogy az arc feldagad, ilyenkor hűtő borogatást, jegelést javaslunk. Munkatársaink részletes írásos anyagot adnak az utókezelés részleteivel kapcsolatban. Egy hét után kontrollvizsgálatra hívjuk vissza pácienseinket – mely csakúgy, mint rendelőnkben az összes többi fogászati ellenőrzés, illetve konzultáció – ingyenes.

Gyökércsúcs rezekció

A gyökércsúcs rezekció a gyökér körüli gyulladásos szövet és a gyulladás kialakulásáért felelős gyökércsúcsi rész eltávolítását jelenti szájsebészeti módszerekkel, helyi érzéstelenítésben.

Erre a beavatkozásra akkor van szükség, ha a fog panaszai konzervatív úton nem orvosolhatóak. Ilyen eset, amikor a gyökércsúcs körül krónikus, sipolyozó gyulladásos folyamat áll fenn, vagy ha a gyökércsatornába annak lefutása vagy elágazódásai miatt csúcsig érő gyökértömés nem készíthető. Szintén rezekciót végzünk, ha a fog gyökércsúcsa állcsonti ciszta üregébe ér, és a fog megtartása mellett dönt a fogorvos.

Rezekció előtt gyökértömést végzünk, illetve amennyiben gyökértömött fog okoz problémát, kicseréljük a gyökértömést.

A beavatkozás után előfordulhat, hogy az arc feldagad, ilyenkor hűtő borogatást, jegelést javaslunk. Nagyon fontos a fokozott szájhigiéné fenntartása: még a szokásosnál is többet mossunk fogat. Munkatársaink részletes írásos anyagot adnak az utókezelés részleteivel kapcsolatban. Egy hét után varratszedésre és kontrollvizsgálatra hívjuk vissza pácienseinket – mely csakúgy, mint rendelőnkben az összes többi fogászati ellenőrzés, illetve konzultáció – ingyenes.

Ciszta eltávolítás

A szájüregi ciszták kötőszövetes fallal rendelkező, hámszövettel bélelt tömlők, melyek üregét szalmasárga, híg folyadék tölti ki. A ciszta jellemzője, hogy folyamatosan növekszik. A benne lévő folyadék nyomásának hatására a környezetében lévő csontszövet sorvad, elvékonyodik. Előrehaladott állapotban akár az állcsont spontán törése is előfordulhat. A fogak ellenállóbbak a csontnál, így azok a nyomás hatására nem szívódnak fel, ellenben a két fog között növekedő ciszta a gyökereket széttolja. Ez a kezdeti stádiumban nem okoz gondot, később azonban a fogkoronák egymás felé dőlnek. Mivel a ciszták általában csak hosszabb idő elteltével okoznak tünetet, sok esetben véletlenül fedezzük fel őket.
Amennyiben azt tapasztalja, hogy fogai minden látható ok (bölcsességfog-előtörés) nélkül összetorlódnak, kérjük, keresse fel rendelőnket egy alapos kivizsgálásra!
Általános elv, hogy a ciszták kizárólag sebészileg távolíthatók el. A műtét célja a ciszta hámbélésének tökéletes eltávolítása (ugyanis ha hámsejtek maradnak vissza, a ciszta újraképződik), illetve a keletkezett csontdefektus megszüntetése.
A ciszták nagysága, elhelyezkedése olyan speciális szempontokat vet fel, amelyek miatt különböző műtéti eljárások ismeretesek. A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is elvégezhetjük. Metszéseket ejtünk az ínyben, ún. lebenyt készítünk. Ezt követően fúróval, eltávolítjuk a cisztát fedő csontot a ciszta nagyságának megfelelő területen. Ezen a csontablakon keresztül tudjuk – lehetőleg egy darabban – eltávolítani a cisztát.
Ha a ciszta cseresznye nagyságú vagy annál kisebb, akkor a műtét utáni gyógyuláshoz általában nem szükséges idegen anyagot felhasználni. Ha azonban a ciszta nagyméretű, akkor az üreg feltölthető csontforgáccsal, vagy akár idegen anyag (bioanyag) felhasználásával. A gyógyulás fiatalabb korban gyorsabb, tökéletesebb mint időskorúaknál; a csontos regeneráció időtartama általában 1-2 év.

Műtét utáni teendők:
Ne egyen, amíg tart az érzéstelenítő hatása, kerülje a tejtermékek fogyasztását 3-4 napig!
A műtét után arcduzzanat alakulhat ki. Helyezzen hidegborogatást az arcra a duzzanatnak megfelelő helyen!
Nem szabad öblögetni.

Fontos a megfelelő szájhigiéné, a szokásosnál többszöri fogmosás.

Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót!

Munkatársaink részletes írásos anyagot adnak az utókezelés részleteivel kapcsolatban. Egy hét után varratszedésre és kontrollvizsgálatra hívjuk vissza pácienseinket – mely csakúgy, mint rendelőnkben az összes többi fogászati ellenőrzés, illetve konzultáció – ingyenes.

Foghúzás

A fogak eltávolításának leggyakoribb oka az előrehaladott fogszuvasodás. A nem megmenthető fogakat, foggyökereket el kell távolítani, mert a szervezetben gyulladást, gócot okozhatnak. A rossz pozícióban növő, de ép fog is eltávolításra kerülhet, ha másik, fogászati szempontból értékesebb fogat (rágásban jobban résztvevő fogat) a növekedésben vagy a megfelelő tisztásban akadályoz; ez általában a bölcsességfogakra vonatkozóan merül fel.

A foghúzás előtt röntgenfelvétel készítése szükséges.

A foghúzás nem tartozik a sebészeti beavatkozások közé, általában helyi érzéstelenítésben végezzük, és semmilyen fájdalommal, vagy jelentős kellemetlenséggel nem jár.

Létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is; ilyen esetben a fogat erre a célra kialakított speciális eszközökkel távolítjuk el, majd a foghúzás helyét összevarrjuk, így a seb gyorsabban gyógyul. A varratot kb. 7 nappal a fog húzása után a kontroll vizsgálat során el kell távolítani, amely szintén fájdalmatlan.
A beavatkozás után munkatársaink részletes írásos anyagot adnak az utókezelés részleteire vonatkozóan; a legfontosabb instrukciók a következők:

nem szabad öblögetni;
amíg az érzéstelenítő hatása tart, nem ajánlatos enni;
2-3 napig kerülni kell a tejtermékeket;
előfordulhat duzzanat, ami jegeléssel csillapítható;
fájdalom esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt;
amennyiben az orvos úgy rendeli, antibiotikum szedése javasolt;
ritkán, de előfordulhat szájzár, amit azonnal jelezzen orvosának.

Egy hét után varratszedésre és kontrollvizsgálatra hívjuk vissza pácienseinket – mely csakúgy, mint rendelőnkben az összes többi fogászati ellenőrzés, illetve konzultáció – ingyenes.

Hosszútávú megoldás, kevesebb költséggel

Hosszútávú megoldás, kevesebb költséggel! (Új)

Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre kevesebb implantátum elegendő egy teljesen fogatlan állcsont rehabilitációjához. Így ennek köszönhetően ára is sokkal kedvezőbb.

A teljes fogatlanság esetében korábban 6-8 implantátumra volt szükség most a legújabb innovatív eljárásban a speciális implantátumoknak köszönhetően már 4 implantátum elegendő egy teljes fogív helyreállításához.

Ennek az eljárásnak köszönhetően elfelejtheti régi mozgó, kivehető teljes műfogsorát és lecserélheti a 4 implantátumra építhető fix rögzített Fogpótlásra.

Ami különösen pozitív az eljárás során, a műtétet követően, akár azonnal átveheti ideiglenes rögzített pótlását, aminek köszönhetően egy napig sem kell fogatlanul léteznie. Az ideiglenes megoldást követően, amelyet általában kettő- három hónapig kell viselni, ezután készülhet a végleges megoldás, amit kőrhídnak nevezünk. Ezt a protokollt több mint 10 évvel ezelőtt dolgozták ki és napjainkban vált tökéletessé a fogászati implantológiában.