SZÁJHIGIÉNIA

Fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás, mely elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, és megelőzi a különböző fogászati problémák kialakulását.
A fogkő a fogainkra rakódott lepedékből alakul ki elsősorban olyan helyeken, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai, mint a nyelv és az arc mozgása nem érvényesülnek.

A fogkő a lepedék olyan “kristályosodott” változata, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. Az fogkő egyenetlen felszíne további lepedék rárakódását segíti elő, és a tisztítást egyre jobban akadályozza. A fogkő a rajta levő lepedékkel együtt egy egyre növekvő baktériumtelep, mely folyamatos gyulladást tart fenn a fogíny, illetve a fogágy mentén.

A folyamat az első stádiumban fogkőeltávolítás elvégzésével még könnyen visszafordítható, amennyiben azonban már a csontot is károsítja a gyulladás, teljes gyógyulás nem jön létre. A csontvesztés a továbbiakban a környező fogak megmozdulását, majd elvesztését vonhatja maga után.

A fogkőeltávolítást ultrahangos eszközökkel végezzük, melyek jó hatásfokkal képesek a fogkő nagy részét lepattogtatni a fogak felszínéről. Jól felszerelt rendelőnkben lehetőség van magas nyomású polírozó berendezések alkalmazására is. Ezek kiegészítik az ultrahangos készülék által végzett tisztítást; a fogfelszínt teljesen simává teszik, hogy az könnyen tisztítható legyen.

Rendelőnkben a magasnyomású polírozás után további kefés és gumiharangos polírozással érjük el a végső csillogó eredményt.

Fontos, hogy a fogkőeltávolítás rendszeresen, legalább évente történjen. A fogorvos egyes esetekben ennél gyakoribb intervallumot is javasolhat, az egyén sajátosságainak, illetve a fogak, az íny és a csont aktuális állapotának megfelelően. Kérjük, hogy a fogainak egészsége érdekében fogadja el orvosa ajánlását, és keressen fel bennünket a kezelésre.