KONZERVÁLÓ FOGÁSZATI BEAVATKOZÁS

Fogtömés

A modern fogászatban használt fogtömő-anyagok műgyanta bázisú, úgynevezett kompozíciós tömőanyagok, melyeket kerámia szemcsékkel erősítenek meg. Ezek a korszerű, különböző árnyalatokban kapható anyagok szinte teljesen kiszorították a korábban használatos ezüst színű amalgám- töméseket.

Az esztétikus tömőanyagok nagy előnye, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd egy speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására másodpercek alatt megkeményednek. Mivel csak a fény hatására kötnek meg, elegendő idő áll a fogorvos rendelkezésére, hogy valóban az eredeti foghoz hasonló formát alakítson ki. Fogaink különböző színűek és fényáteresztő képességűek, ennek megfelelően az adott fognak megfelelő rétegezést, színt alkalmazzuk
a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Az amalgám tömések nem csupán esztétikai jellegű problémát okozhatnak, hanem hosszú távon van még egy kedvezőtlen hatásuk: mivel a tömés nagyon kis mértékben, de folyamatosan zsugorodik, rés alakulhat ki a tömés és a fogfelszín között, ahol a baktériumok bejuthatnak a tömés alá, és további szuvasodást okozhatnak. Ez rendszerint túl későn derül ki; fájdalmat csupán akkor érzünk, amikor a szuvasodás elérte a gyökércsatornát, ekkor viszont már gyökérkezelésre is szükség van. Elsősorban emiatt javasoljuk pácienseink számára a régi amalgámtömések kicserélését korszerű, esztétikus kompozit tömésekkel.