FOGPÓTLÁSOK

Porcelánok, koronák, hidak

A koronák, hidak előkészítése során a fogorvos lecsiszolja az érintett fogakat, majd lenyomatot vesz a technikus számára.

A korona/híd elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban történik 4-5 munkanap alatt. Erre az időszakra műanyag ideiglenes pótlást készítünk Önnek. Az elkészült hidat/koronát a fogorvos ideiglenes vagy végleges ragasztóval rögzítheti. Amennyiben foghúzás előzi meg a fogpótlások elkészültét, minden esetben ideiglenes ragasztóval rakjuk a hidat a helyére, mivel a foghúzás után a csont a híd alatt gyógyul és csak 3-4 hónap elteltével éri el a végleges szintet.

Az ideiglenes ragasztás másik előnye az, hogy bármilyen utólag felmerülő, akár esztétikai akár funkcionális probléma ebben az esetben még korrigálható. Az ideiglenes ragasztás hidak esetében átlagosan 3 hónapig, koronák esetében 1-1.5 hónapig tart, ez alatt lehetősége van eldönteni, hogy a pótlás tökéletesen megfelel-e elvárásainak. Amennyiben bármilyen javítást szeretne, a fogorvos eltávolítja a koronát/hidat és a laboratóriumban lehetőség van a korrekció elvégzésére.

Perfect Smile – hidak
Amennyiben a hidat/koronát a fogorvos végleges ragasztóval rögzíti, azt csak orvosi műszerek segítségével és levágással lehet eltávolítani, ha bármilyen probléma merülne fel. (Legtöbb estében erre csak 10-20 év elteltével kerül sor, amikor csere szükséges.)
A fogakra, foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandóak, mint az egészséges fogaink, a hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidakat alaposan meg kell mosni, valamint antibakteriális szájöblítő használatát is javasoljuk. Lehet kapni a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális “híd alatti fogkefét”, mellyel azok a területek is tisztán tarthatók, ahol a híd alatt nincs fog. Ennek hiányában gyulladás léphet fel ezeken a területeken, mely kellemetlen szájszagot is okozhat. Jó szolgálatot tehet a szájzuhany vízsugara a híd alatti rés tisztításában.
A rendelőnkben készült pótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Cirkon koronák, hidak

A cirkónium-oxidot az orvostudomány más területein már régebb óta sikerrel alkalmazzák, és mára – igen kedvező adottságainak köszönhetően – a fogászat területén is teret nyert: alkalmazásával rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek.

A cirkónium koronákat és hidakat elsősorban a front fogak esetében ajánljuk; mivel az anyag nem tartalmaz egyéb fémet, a természetes fogakkal megegyező transzparenciájú pótlást tudunk készíteni. Tökéletesen fedi a gyökérkezelt, elszíneződött fogakat, és bármilyen fémallergia esetén biztonságosan alkalmazható.

Természetesen a cirkónium pótlások esetében is rendelkezésünkre áll a teljes fogszín-skála; az alapján a fogorvos és/vagy a fogtechnikus a többi fog színével megegyező árnyalatban készíti el a hidat vagy a koronát. Lehetősége van a cirkónium pótlás választására a régi fémkerámia korona vagy híd cseréje esetén, illetve implantációs fogpótlásoknál is.

A cirkónium oxid korona előnyei:

  • esztétikus és ultrapontos, mivel a cirkónium pótlások számítógépes eljárással készülnek;
  • élethű: egy cirkon pótlást gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a természetes fogaktól;
  • megbízható, hosszú élettartamú: az elmúlt 10 évben több millió cirkon korona és híd készült világszerte, a páciensek legnagyobb megelégedettségére. Klinikai vizsgálatok sora kimutatta, hogy a cirkónium pótlások rendkívül megbízhatóak, hosszú évekig, évtizedekig szolgálnak.
  • 100%-ban biokompatibilis: a cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, így az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt. Megfelel az implantológiával kapcsolatos legszigorúbb követelményeknek is, így az íny tökéletesen egészséges a koronák, ill. a hidak körül.
  • a vállas preparálás miatt az íny egészséges rózsaszínű marad, nem lesz gyulladt, nem kékül el;
  • a cirkon váz már olyan színből készül, mint amilyen a porcelán leplezés lesz rajta. Így nem csak a felső réteg, hanem a cirkon váz is teljesen individuális, egyénre szabott színű.

A rendelőnkben készült pótlásokra 2 év garanciát vállalunk, és javasoljuk, hogy azokat évente ellenőriztesse fogorvosával.

Inlay, onlay

Az olyan nagyméretű szuvasodások esetében, vagy régi amalgám tömések cseréje során, ahol a fog kemény szöveteinek felénél is több hiányzik, fogbetét (inlay, onlay) készítését javasoljuk, mivel az egyszerű fogtömés nem jelentene biztonságos, hosszú távú megoldást. A fogbetét egy olyan különleges “fogtömés”, melyet a fogorvos által kialakított üregbe a fogtechnikai laboratóriumban készítenek el műanyagból, kerámiából, aranyból, vagy cirkónium-kerámiából.

Perfect Smile – inlay
Legfontosabb előnye az, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyeket a fogorvosok a szájban nem tudnak tökéletesen kialakítani. Emellett rövidebb ideig kell a szájban dolgozni, így kiküszöbölhető a kialakított üreg nedvesedése.

Egyszerre több foghoz is készíthető betét, hiszen a lenyomatban az összes fog lenyomata látszik.
A fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között, hatalmas nyomás és hő alkalmazásával készül a porcelán betét, így az különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben. Az így készült fogpótlás színében, transzparenciájában tökéletesen hasonlít a saját fogak színéhez, kitűnő esztétikai hatást nyújt, és emellett különösen tartós is. A rendelőnkben készült betétekre 2 év garanciát vállalunk.